2009-06-29

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 26/2009

Analyysiä viime viikon (22.6.-28.6.) uutisista:

Elintarviketuotanto synnyttää neljäsosan Ruotsin kasvihuonekaasupäästöistä ja aiheuttaa muitakin ympäristöhaittoja. Maan viranomaiset ovat nyt laatineet ympäristöystävällisen ruoan suositusehdotuksen. Siinä kehotetaan muun muassa vähentämään naudan-, lampaan-, sian- ja kananlihan syömistä. Myös palmuöljyn käytön vähentämistä suositellaan. Ruotsalaisten uraauurtava ehdotus odottaa nyt kannanottoja muilta Euroopan unionin mailta. Siitä kertoi EurActiv.com.

Norwegian University of Science and Technology (NTNU) on perustanut nettisivuston Carbon Footprint of Nations, josta löytyy vertailevaa tietoa eri maiden hiilijalanjäljestä ja yleisempää taustatietoa samasta aiheesta. Suomi on maailman ranking-listalla jaetulla neljännellä sijalla. Me aiheutamme vuosittain kahdeksantoista CO2-ekvivalenttitonnin verran kasvihuonekaasupäästöjä henkeä kohti, kun muissa vertailussa mukana olevissa maissa päästömäärä vaihtelee välillä 0,7-29 tonnia (luvut ovat vuodelta 2001). Ulkomaankauppaan liittyvät päästöt on laskettu osaksi tuojamaan päästöjä. Maakohtainen hiilitase havainnollistaa tarkemmin, miten kaukana kestävän kulutuksen tasosta Suomi on, ja panee miettimään miten vastuuta tulisi jakaa tilanteessa, jossa pitkälti yli kahdeksankymmentä prosenttia päästöistämme syntyy muulla tavoin kuin välittömästi kotitalouksissa.

Päästöistä puheen ollen Skotlannin parlamentti on hyväksynyt maailman tiukimman päästövähennyslain. Skotlanti aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 42 % jo vuoteen 2020 mennessä ja 80 % vuoteen 2050 mennessä. Aiheesta uutisoivat Scottish National Party, BBC, The Guardian, Reuters, The Great Beyond, WWF International ja Friends of the Earth International.

Huomattavasti heikompi esitys on Venäjän aie "vähentää" kasvihuonekaasupäästöjään 10-15 % vuoteen 2020 mennessä - se kun merkitsee tosiasiallisesti päästöjen kasvua tämänhetkiseen verrattuna! Tämä laskennallinen silmänkääntötemppu on mahdollinen siksi, että päästövähennysten lähtötasovuonna 1990 Venäjän päästöt olivat huomattavasti suuremmat kuin nykyään. Kohua herättäneestä päästötavoitteesta kirjoittivat muun muassa Reuters, Mongabay.com ja WWF International. "Venäjä on ilmastoneuvottelujen heikoin lenkki", WWF:n Kim Carstensen täräyttää.

Kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisessa on ilman Venäjääkin vielä paljon tekemistä. Sen sijaan että koko maailman vuosittaiset hiilidioksidipäästöt vähenisivät, toistaiseksi vain päästöjen kasvunopeus on laskenut. Vuoden 2008 päästöt olivat 1,7 % suuremmat kuin vuoden 2007 päästöt, ja yli puolet niistä syntyi kehitysmaissa. Tästä päästöuutisesta kirjoitti The Guardian.

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 27.5.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset