2009-06-22

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 25/2009

Analyysiä viime viikon (15.6.-21.6.) uutisista:

Viime viikolla julkistettiin kolme kuumaa dokumenttia ilmastonmuutokseen liittyen:

Kööpenhaminan yliopisto luovutti Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussenille lopullisen yhteenvedon ilmastonmuutostutkijoiden kansainvälisestä tiedekokouksesta, joka pidettiin Kööpenhaminassa tämän vuoden maaliskuussa. Rasmussen tulee isännöimään Yhdistyneiden kansakuntien ilmastokokousta (COP15) joulukuussa - kokousta jonka lopputulokseen tällä asiakirjalla halutaan vaikuttaa.

Maaliskuussa tutkijat esittelivät uusinta tietoa, jota on kertynyt sen jälkeen kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti neljännen arviointiraporttinsa vuonna 2007. Kehityssuunta ei todellakaan näytä hyvältä, mikä kiteytettiin jo kokouksen lopputiedotteessa (ks. myös Fifin silloinen sähkeuutinen samasta aiheesta).

Uusi, yksityiskohtaisempi yhteenveto tekee parhaansa vääntääkseen päättäjille rautalangasta, että poliittista tahtoa on nyt kerta kaikkiaan löydyttävä riittävän jämerään kansainväliseen ilmastosopimukseen ja käytännön toimintaan. Ilmaston katastrofaalinen lämpeneminen voidaan vielä estää, kunhan maltetaan luopua tekosyiden pyörittelystä. Päästörajoitusten lisäksi samanlaista asennemuutosta tarvitaan yleisemminkin, esimerkiksi maankäyttötavoissa ja maataloustuotteiden maailmankaupassa. Jos "kakku" jaettaisiin toisin, sitä kyllä riittäisi kaikille, vaikka ihmisiä olisi viisi miljardia enemmän kuin tällä hetkellä.

Yhteenvedosta kirjoittivat muun muassa COP15:n uutiset ja Real Climate.

Ison-Britannian ilmaston muuttumisesta julkistettiin rypäs ennusteita vuosille 2020, 2050 ja 2080 (UK Climate Projections 2009). Ennusteet ovat suurimmaksi osaksi Met Officen tuottamaa tutkimustietoa.

Yleisesti ottaen maahan ennustetaan kuumempia ja kuivempia kesiä sekä lämpimämpiä ja sateisempia talvia. Ennusteiden maantieteellinen pikkutarkkuus ja sen luotettavuus sai osakseen paljon huomiota muutoinkin runsaassa kirjoittelussa: Climate Feedback, Nature News, BBC News (Richard Black), BBC News (Pallab Ghosh), BBC News (Richard Black toisenkin kerran), The Guardian (David Adam), The Guardian (David Adam toistamiseen), The Guardian (David Adam vielä kerran), The Guardian (David King), The Guardian (Helen Phillips), The Guardian (George Monbiot), The Guardian (Helen Phillips uudestaan), The Observer, Edie.net, Reuters.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksista Yhdysvaltoihin julkistettiin myös perusteellinen, kolmentoista viraston ja tutkimuslaitoksen yhteistyönä tehty raportti Global Climate Change Impacts in the United States. Siinä eritellään miten ilmastonmuutos tuntuu jo nyt Yhdysvalloissa ja millaisia vaikutuksia siellä on odotettavissa eri maantieteellisillä alueilla ja yhteiskunnan perustoiminnoissa. Haittoja aiheutuu jo nyt muun muassa vesitaloudelle, maataloudelle ja ihmisten terveydelle.

Raportista uutisoivat ja keskustelivat ScienceInsider, Pew Center on Global Climate Change, UNEP, The Great Beyond, COP15:n uutiset, Reuters, Inter Press Service, Mongabay.com, Yale Environment 360, The New York Times, Green Inc., The Guardian, WWF, Climate Progress, Climate Progress vielä lisää, Knight Science Journalism Tracker ja Society of Environmental Journalists.

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 27.5.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset