2009-12-09

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 49/2009

Havaintoja viime viikon (30.11.-6.12.) uutisista:

YK:n kansainvälinen ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Kööpenhaminassa. Kokouksen merkitystä mitenkään vähättelemättä on mukava muistaa, että ilmastotekoja tehdään myös ilman Kööpenhaminaa. Esimerkiksi useat Yhdysvaltain osavaltiot ovat tehneet itsenäisesti päätöksiä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Environment American raportista America on the Move selviää yksityiskohtaisemmin mitä sikäläisellä osavaltiotasolla tapahtuu (Yale Environment 360).

Kansainvälisen sopimuksen syntymistä ei haittaa sekään, että Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA otti maanantaina lopultakin kantaa kasvihuonekaasujen mahdolliseen vaarallisuuteen. "Kasvihuonekaasut ovat uhka amerikkalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille" on se viesti, jota olemme odottaneet kuin lehmä kevättä. Viraston johtaja Lisa P. Jackson antaa puheessaan ymmärtää, että heillä ei enää vältellä vastuuta tuleville sukupolville eikä olla piittaamattomia tieteestä. Kannatetaan!

EPA:n päätös sai osakseen paljon huomiota: Reuters, The New York Times, Los Angeles Times, The Guardian, Edie.net, BBC, COP15, Act on Copenhagen, Yale Environment 360, Greenpeace, WWF Climate Blog ja Media Matters for America.

"Jotain tarttis tehrä", toteaa myös jälleenvakuutusyhtiö Munich Re. Yhtiön tilastot osoittavat, että sääkatastrofit aiheuttavat yhä enemmän taloudellisia vahinkoja. "Meillä ei ole varaa viivytellä tulevien sukupolvien kustannuksella", on tämän suuren vakuutusyhtiön terveiset Kööpenhaminan ilmastoneuvottelijoille (ks. myös COP15).

Edellämainitun viivyttelyn viimeisin vuosikymmen on ollut 160-vuotisen mittaushistorian lämpimin, kertoo Ison-Britannian Met Office. Aiheesta kirjoittivat The Guardian, BBC, Act on Copenhagen, COP15 ja Society of Environmental Journalists. Eikä siinä vielä kaikki! Halukkaat voivat nyt myös laskea keskilämpötiloja ihan itse Met Officen julkistamasta raakadatasta (ks. myös The Guardian).

Tiedonjanoisille on nyt tarjolla myös kaikkien aikojen kattavin katsaus eteläisen napa-alueen ilmaston tilaan. Antarktisten ympäristöolosuhteiden muuttuessa luultavasti niin suuri osa alueen jäästä sulaa, että merenpinta nousee noin 1,4 metriä vuoteen 2100 mennessä. Nettosulaminen on vain osa muutosten vyyhtiä, jossa yläilmakehän otsonikatokin on mukana (ks. kymmenkohtainen tiivistelmä sivun loppupuolella).

Antarktiksen-raportista uutisoivat BBC, The Guardian, Reuters, COP15, The Great Beyond, Yale Environment 360 ja The Economist sekä Suomessa CO2-raportti ("Etelämantereen ilmastosta tehty kattava tutkimus").

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 1.6.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset