Analyysiä viime viikon (7.9.-13.9.) uutisista:
Rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat niitä sääilmiöitä, joita ilmastonmuutoksen ennustetaan pahentavan entisestään. Viime aikoina tästä ongelmasta on kärsitty erityisesti kahdella alueella itäisellä pallonpuoliskolla:
Kuusisataa tuhatta ihmistä on joutunut vaikeuksiin Länsi-Afrikassa tämänkesäisissä tulvissa. Kesäkuussa alkanut sadekausi äityi rankaksi, ja kuolonuhreja on kertynyt jo 159. Vesimassat ovat tuhonneet viljelyksiä, karjaa, koteja ja infrastruktuuria etenkin Sierra Leonessa, Senegalissa, Burkina Fasossa, Ghanassa ja Nigerissä. Sadat tuhannet ihmiset ovat joko saaneet tai saamassa hätäapua Yhdistyneiltä kansakunnilta. Länsi-Afrikan tulvakriisistä uutisoi Reuters.
Istanbulissa koettiin tämän kuun alkupuolella (7.9.-9.9.) pahimmat rankkasateet kahdeksaankymmeneen vuoteen. Viikon sademäärä ylsi paikoin jopa kahteensataan millimetriin, kun koko syyskuun keskimääräinen sademäärä on Istanbulissa vain hieman yli 25 millimetriä. Ainakin 32 ihmistä menehtyi sateiden aikaansaamissa äkillisissä tulvissa. Turkin sateista ja tulvista raportoivat BBC News, Reuters, New York Times, NASA Earth Observatory, NatGeo News Watch ja WWF, sekä Al Jazeera (allaoleva video). Suomessa aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat ("Turkin tulvauhrien määrä nousee").
Australialaisten hiilijalanjälki on nyt maailman suurin henkeä kohti laskettuna (20,58 tonnia hiilidioksidia vuodessa), raportoi riskinarviointiin erikoistunut yritys Maplecroft. Tämä kyseenalainen johtoasema oli aiemmin yhdysvaltalaisilla, jotka ovat nyt toisella sijalla (19,78 tonnia per henkilövuosi). Päästöluvut heijastelevat Australian runsasta hiilivoiman käyttöä ja liikenteen suurta energiankulutusta. Maplecroftin mukaan kärkiviisikossa ovat mukana myös Kanada, Alankomaat ja Saudi-Arabia. Päästöluvuista kertoivat COP15 ja ABC.
Pahaksi hiilipäästelijäksi yllä luokiteltu Kanada osaa toisaalta myös näyttää esimerkkiä muille. Ontarion provinssissa toimiva, valtion omistava voimayhtiö Ontario Power Generation (OPG) aikoo luopua kokonaan hiilivoimasta vuoteen 2014 mennessä. OPG:n suunnitelmien kaivatusta etenemisestä kirjoitti Edie.net.
Maplecroftin mukaan kiinalaisten hiilidioksidipäästöt ovat vain 4,5 tonnia henkeä kohti vuodessa. Valitettavasti Kiina on samaan aikaan maakohtaisesti laskettuna suurin päästöjen tuottaja. Harvard Universityn uutisia lukiessa tilanne ei kuitenkaan vaikuta toivottomalta. Harvardilaisten tutkijoiden mukaan Kiina voisi tuottaa tuulivoimalla kaiken sen sähkön mitä se tarvinnee vuonna 2030. Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä, ja siihen kiinnittivät huomiota COP15, The Guardian ja SciDev.net.
Vihertävä valonpilkahdus nähtiin myös Pohjois-Euroopassa, kun Ruotsi ja Norja allekirjoittivat sopimuksen yhteisestä ekosähkösertifikaatista. Tämä uusiutuvan energian käyttöä edistävä järjestely aiotaan ottaa käyttöön vuonna 2012. Aiheesta uutisoi EurActiv.com.
* * *
Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.
*
Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 29.5.2016.