Analyysiä viime viikon (17.8.-23.8.) uutisista:
Arktisen merijään hupeneminen mahdollistaa sellaisten luonnonvarojen hyödyntämisen, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamattomissa. Arktisten merialueiden kalakannat kuuluvat näihin luonnonvarohin. Yhdysvallat on nyt päättänyt kieltää kaupallisen kalastuksen niillä liittovaltion arktisilla merialueilla, jotka ovat sulaneet potentiaalisesti hyödynnettäviksi. Liittovaltion hoitosuunnitelma ei koske aivan kaikkia kalastettavia eläinlajeja, mutta moratorio jatkuu kunnes arktisesta meriympäristöstä saadaan riittävästi tutkimustietoa kestävän kalatalouden tarpeisiin. Aiheesta uutisoivat Greenspace ja Yale Environment 360.
Lontoossa on päätetty asentaa energiaa säästävät LED-liikennevalot kolmeensataan risteykseen. Lampputyypin vaihtaminen vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä kuusisataa tonnia, ja vähentynyt energiankulutus tuo kaupungille noin kahdensadan tuhannen punnan säästöt. Vaihto-operaatio on osa pääkaupungin pyrkimystä vähentää hiilidioksidipäästöjään kuusikymmentä prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Lontoon edesottamuksista kertoi Edie.net.
Australian parlamentti on hyväksynyt lain, jonka mukaan uusiutuvan energian osuus maan energiantuotannosta nostetaan kahteenkymmeneen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä uusiutuvan energian osuus sikäläisestä sähköntuotannosta on alle puolet tuosta tavoitteesta. Parlamentin päätöksestä uutisoivat The Guardian, Reuters ja Yale Environment 360 sekä Suomessa Yle Uutiset ("Australia nelinkertaistaa uudistuvan energiansa määrän").
Kuluva vuosi on ollut Meksikossa kuivin lähes seitsemäänkymmeneen vuoteen. Yli tuhat nautaa on kuollut janoon ja yli kolme miljoonaa pienviljelijää on vaarassa menettää satonsa. Myös etelänpuoleisessa naapurivaltiossa Guatemalassa kärsitään tavallista vakavammasta kuivuudesta. Kummassakin maassa viranomaiset ovat joutuneet jakamaan hätäapua pahiten kärsineiden alueiden asukkaille. Kuivuus voi johtua sekä ilmastonmuutoksesta että sääilmiö El Niñosta, jonka voimistuminen on hidastunut, mutta jonka ennustetaan jatkuvan ensi vuoden alkupuolelle asti. Meksikon hädästä kertoivat Planet Ark ja Society of Environmental Journalists sekä Suomessa Helsingin Sanomat ("Meksikossa kuivinta liki 70 vuoteen").
Poikkeuksellinen kuivuus rasittaa maataloutta myös Teksasissa Yhdysvalloissa, missä tämänhetkinen kuivuus on yhdeksässä piirikunnassa niiden historian ankarin. Teksasissa karja ei kuole janoon kuten Meksikossa, mutta sitä on teurastettu, koska kuivuus on nostanut karjan ylläpitokustannuksia liikaa. Myös hyötykasvien satoja on menetetty. Viime vuoden marraskuusta alkaen tämä kuivuus on aiheuttanut osavaltiossa yhteensä jo 3,6 miljardin dollarin menetykset. Teksasin tilanteesta kirjoittivat Reuters ja U.S. Drought Monitor.
Loppukevennykseksi sopinee valtamerten lämpenemisen vaikutus maapallon asentoon, koska se kuulostaa hätkähdyttävältä, mutta ei näin vähäisenä kuitenkaan aiheuttane järkyttäviä muutoksia Maan ilmastossa.
Maapallon pyörimisakselin suunta poikkeaa noin 23 astetta ratatason normaalista. Kallistuskulma ei ole vakio, vaan planeettamme massan epätasainen jakautuminen aiheuttaa siinä vaihtelua. Muun muassa jääkautisten mannerjäätiköiden sulaminen on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen massan jakaumaan ja akselikallistumaan. Tutkijat arvioivat, että myös Grönlannin nykyisen jääkilven sulaminen muuttaa akselin kulmaa jo 2,6 senttimetriä vuodessa.
Tutkijoiden uusien laskelmien mukaan myös valtamerten lämpeneminen voi kallistaa maapalloa, jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kaksinkertaistuu vuodesta 2000 vuoteen 2100 mennessä. Kun valtameret lämpenevät, niiden sisältämä vesimassa laajenee, ja enemmän vettä työntyy mannerjalustojen päällä oleville matalille merialueille. Seuraavan sadan vuoden aikana tämä muutos massan jakaumassa tulee siirtämään Maan akselin pohjoisnapaa noin 1,5 senttimetriä vuodessa Alaskan ja Havaijin suuntaan.
Tutkimus Maan akselikallistuman muutoksesta on hyväksytty julkaistavaksi Geophysical Research Letters -lehdessä, ja siitä uutisoi New Scientist.
* * *
Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.
*
Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 29.5.2016.