Analyysiä viime viikon (13.7.-19.7.) uutisista:
Kesälomat tuntuvat haittaavan uutisten kulkua ulkomailta Suomeen. Paikataanpa hieman sitä aukkoa:
Tämän vuoden kesäkuu oli alustavien tietojen mukaan mittaushistorian toiseksi lämpimin kesäkuu globaalisti vertailtuna. Mittaustuloksesta raportoi Yhdysvaltojen National Climatic Data Center, ja siitä uutisoivat Climate Progress ja Dr. Jeff Masters' WunderBlog.
Tuulivoiman markkinat kasvoivat viime vuonna Yhdysvalloissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa. Yhdysvallat oli tällä tavoin mitaten tuulivoiman kärkimaa jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Melkein kaksi prosenttia maan sähköntuotannosta on nyt tuulivoiman varassa. Tuulivoimaraportin laati Lawrence Berkeley National Laboratory.
Biodieselin tuotannon kasvu on hidastunut Euroopan unionissa. Vuoden 2008 tuotanto oli 7,7 miljoonaa tonnia, mikä oli vain 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2007. Nämä tiedot ilmoitti European Biodiesel Board, jonka mielestä kansainvälisen kaupan epäreiluus jarruttaa eurooppalaista tuotantoa. Aiheesta uutisoivat Reuters ja COP15.
David Tilman ja kymmenen muuta tutkijaa ovat pohtineet biopolttoaineiden ekologista kestävyyttä ja päätyneet suosittelemaan raaka-aineeksi muun muassa sadonkorjuutähteitä, kestävästi hakattua puuta, hakkuutähteitä, yhdyskunta- ja teollisuusjätettä sekä monivuotisia kasveja, joita voidaan kasvattaa köyhtyneessä maaperässä. Mongabay.com uutisoi tästä University of Minnesotan ja neljän muun yliopiston yhteisjulkaisusta.
Uusi arvio metsien hiilensidontakyvystä esittää, että kostean temperaattisen vyöhykkeen metsät ovat pinta-alayksikköä kohti tehokkaampia hiilensitojia kuin trooppiset tai boreaaliset metsät. Temperaattiset metsät ovat näiden laskelmien mukaan parempia hiilinieluja kuin mitä hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) laskelmissa on oletettu. Tästäkin tutkimuksesta uutisoi Mongabay.com.
Tyynessä valtameressä sijaitseva pieni saarivaltio Tuvalu on ottanut tavoitteekseen siirtyä pelkän uusiutuvan energian käyttöön vuoteen 2020 mennessä, Reuters kertoo. Merenpinnan nousu aiheuttaa jo nyt ongelmia maanviljelylle Tuvalun atolleilla.
* * *
Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.
*
Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 28.5.2016.