Havaintoja viime viikon (6.12.2010-12.12.2010) uutisista:
Vuosi 2010 on jatkunut maapallolla lämpöennätysten merkeissä. Marraskuusta tuli mittaushistorian kaikkien aikojen lämpimin marraskuu. Yhdeksän kymmenestä lämpimimmästä marraskuusta on sattunut vuoden 2000 jälkeen. Tilastot ulottuvat vuoteen 1880.
Tämän vuoden ensimmäiset yksitoista kuukautta olivat saman historian lämpimin tammi-marraskuu. Lisäksi marraskuun päättyessä täyttynyt kahdentoista kuukauden jakso oli tilastojen tähän asti lämpimin kahdentoista kuukauden jakso.
Pohjois-Euroopassa on ollut kuluvan talven aikana keskimääräistä kylmempiä säitä, mutta James Hansen kollegoineen huomauttaa, että Euroopan talvet ovat lämmenneet keskimäärin vähintään yhtä paljon kuin Euroopan kesät.
Vuoden 2010 tammi-marraskuun keskimääräisen ilmasta mitatun pintalämpötilan poikkeama pitkän aikavälin keskiarvosta. Värisävyt keltaisesta oranssin kautta tummanpunaiseen ilmentävät keskimääräistä korkeampaa keskilämpötilaa. Lämpimintä oli pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisosissa (kartan tummanpunaiset alueet). Sävyt vihreästä turkoosin ja sinisen kautta violettiin ilmentävät keskimääräistä matalampaa keskilämpötilaa. (Kartta © NASA)
NASA:n julkistamista lämpötilastoista kirjoittivat ScienceNOW, WWF Climate Blog, Climate Progress ja New York Timesin Green-blogi, sekä Suomessa CO2-raportti. Yhdysvaltain NOAA tuottaa vastaavanlaisia tilastoja, ja ne päivitettäneen marraskuun osalta piakkoin.
Joulukuun ensimmäisellä viikolla koettu Israelin historian pahin metsäpalo on tyypillinen esimerkki siitä mitä ilmastonmuutos on tuomassa Välimeren alueelle, varoittaa Helmholtzin ympäristöntutkimuskeskus UFZ. Sikäläinen tutkija Guy Pe'er oli mukana laatimassa Israelin kansallista ilmastonmuutosraporttia kymmenen vuotta sitten, eikä esitä näitä varoituksia nyt ensimmäistä kertaa.
Viisituhatta hehtaaria polttanut metsäpalo tapahtui Karmelin alueella, missä vuotuinen sademäärä on normaalisti suurempi kuin vaikkapa Etelä-Suomessa. Palo sai alkunsa helleaallon aikana, ja sitä edelsi myös poikkeuksellinen kuivuus. Kuvia katastrofista tarjoavat Boston Globen The Big Picture ja NASA:n Earth Observatory. Wikipediassa on myös oma sivunsa tästä aiheesta.
Karmelin monimuotoista kasvillisuutta. Israelin suurin luontainen mäntymetsä kasvaa tällä seudulla. (Kuva © Ran Gluzman)
Ilmastonmuutos on huonontanut Yhdysvaltain lounaisosien metsien terveydentilaa. Asioiden yhteys paljastui, kun yli tuhannelta paikalta manner-Yhdysvalloista kerättyä vuosirengasdataa verrattiin tietoihin 1900-luvun ilmastosta. Lounais-Yhdysvaltojen puusto osoittautui erityisen herkäksi sademäärän pienenemiselle ja lämpötilojen kohoamiselle.
Ilma- ja satelliittikuvien avulla arvioitiin myös, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana metsäpalot ja hyönteistuhot ovat tappaneet puustoa jopa noin kahdeksallatoista prosentilla Lounais-Yhdysvaltojen metsäalasta. Kuumuus ja kuivuus ovat todennäköisesti vaikuttavina tekijöinä näiden metsäpalojen ja hyönteistuhojen taustalla.
Tutkijat arvelevat laatimiensa mallinnusten perusteella, että jos samansuuntainen ilmastonmuutos jatkuu Lounais-Yhdysvalloissa, se tulee hidastamaan puiden kasvua merkittävästi tämän vuosisadan kuluessa. Myös metsien puulajikoostumus muuttuu.
Pystyyn kuolleita keltamäntyjä (Pinus ponderosa) New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa vuonna 2006. Puiden kuolinsyynä oli kuivuus ja luultavasti myös kaarnakuoriaiset. (Kuva © Craig D. Allen)
Tutkimus ilmaston vaikutuksesta puustoon julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.
* * *
Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.
*
Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 3.6.2016.