2010-08-31

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 34/2010

Havaintoja viime viikon (23.8.2010-29.8.2010) uutisista:

Pohjoiset meritiet ovat taas auki. Koillisväylä on ollut ajoittain avoimena viime viikolla, ja Luoteisväylään avautui jäätön reitti toissa viikolla. Tämä on kolmas peräkkäinen kesä, ja samalla havaintohistoriamme kolmas kesä, jona kumpikin merireitti on ollut käytännössä laivalla kuljettavissa.

Lisäksi tämä on vastaavasti neljäs peräkkäinen kesä ja historian neljäs kesä, jona Luoteisväylä on ollut vapaana jäästä. Kumpikin väylä pysynee avoimena vielä ainakin kuukauden. Näin uutisoi Dr. Jeff Masters' WunderBlog arktisen merialueen jäätilanteesta. Myös Climate Progress kirjoitti aiheesta.


Kartta: Arktisen merijään kattama ala 30.8.2010. Valkoinen väri kuvastaa merijään levinneisyyttä kyseisenä päivänä. Oranssi viiva kuvastaa jääalan mediaania elokuun 30:ntena päivänä vuosina 1979-2000. © National Snow and Ice Data Center.

Tyynenmeren pintavesien lämpeneminen viime vuosikymmeninä voi olla välitöntä seurausta El Niñon muuntumisesta. Uudenlainen El Niño, "El Niño Modoki", on sekä yleistynyt että voimistunut 1990-luvun alkupuolelta lähtien.

Tavanomaisen El Niñon aikana pasaatituulet heikkenevät itäisellä Tyynellämerellä niin, että merivedenkin virtaukset muuttuvat siellä. Kylmää vettä nousee idässä pintaan vähemmän kuin yleensä, ja lämmintä pintavettä alkaa kulkeutua Tyynenmeren keskiosista Amerikkojen suuntaan. Lopulta pintavesi on tavallista lämpimämpää suuressa osassa trooppista Tyyntämerta.

Tavallisen El Niñon aikana trooppisen Tyynenemeren pintavedet lämpenevät eniten merialueen itäosissa, mutta El Niño Modokin aikana alueen keskiosissa.

1990-luvulta lähtien Keski-Tyynenmeren pintavesilämpötilat ovat olleet yhä korkeampia ja korkeampia El Niño -vuosina. Muina vuosina tällaista trendiä ei ole havaittu. Eroavaisuus vuosien välillä viittaa siihen, että Keski-Tyynenmeren lisääntynyt lämpeneminen johtuu pikemminkin El Niñon muuttumisesta kuin siitä, että koko meri olisi lämmennyt ilmastonmuutoksen seurauksena.

Tällainen El Niñon muuttuminen voi toisaalta olla ilmastonmuutoksen aiheuttamaa.

Niin tai näin, ilmiötä haluttaisiin mielellään pystyä ennustamaan nykyistä paremmin, koska sillä on suuri vaikutus muun muassa ruoantuotantoon monissa maissa. El Niño muodostuu Tyynellämerellä keskimäärin 3-5 vuoden välein. Siihen liittyy huomattavia muutoksia sateiden esiintymisessä maapallon kaikilla trooppisilla alueilla.


Kartta: Tyynenmeren pintalämpötilojen poikkeama keskiarvosta silloin, kun vuosien 2009-2010 El Niño oli huipussaan. Kyseessä oli intensiivisin tähän mennessä havaittu Modoki-tyyppinen El Niño. Värit keltaisesta oranssin ja aniliinin kautta verenpunaiseen kuvastavat keskimääräistä korkeampia lämpötiloja. Värit vihreästä sinisen kautta violettiin kuvastavat keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja. © Physical Oceanography Distributed Active Archive Centre/NASA JPL.

El Niño -tutkimus julkaistiin Geophysical Research Letters -lehdessä. Siitä kirjoittivat Dot Earth ja Los Angeles Times.

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 3.6.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset