2009-10-06

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 40/2009

Analyysiä viime viikon (28.9.-4.10.) uutisista:

Aasiaa kurittaneet taifuunit (ensin Ketsana, sitten Parma) imivät viime viikolla puoleensa hirmuisen osan valtamedian huomiosta. Tietoukan blogi tarjoaa tällä kertaa vastapainoksi valikoiman muita kuin tuhouutisia tai -ennusteita.

Tuhat yhdysvaltalaista pormestaria on allekirjoittanut sopimuksen, että heidän kaupunkinsa vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään Kioton pöytäkirjan mukaisesti. He yrittävät myös saada liittovaltion ja osavaltiot vähentämään päästöjään seitsemän prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2012 mennessä. Tuhannen allekirjoituksen saavuttamisesta kertoivat Los Angeles Times, Society of Environmental Journalists ja Climate Progress.

Vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen osuus kasvoi Tukholmassa vuonna 2008 neljääntoista prosenttiin koko ajoneuvokannasta (PDF). Tämän katsotaan olevan osittain seurausta Tukholman ruuhkamaksukäytännöstä, josta vaihtoehtoajoneuvot ovat saaneet vapautuksen (vuoteen 2012 asti). Ruuhkamaksujen käyttöönoton (2005) jälkeen ruuhkamaksuvyöhykkeen kasvihuonekaasupäästöt ovat myös vähentyneet 14-18 prosenttia ja kaupungin keskustan liikenne kahdeksantoista prosenttia. Tukholman liikenteestä kirjoittivat Yale Environment 360 ja Green Inc.

Meillä on vielä viidenkymmenen prosentin mahdollisuus saada globaalin ilmaston lämpeneminen pysymään hieman yli kahden celsiusasteen puitteissa, Massachusetts Institute of Technology ja kumppanit arvioivat uudessa tutkimuksessaan. Peukaloita pyörittelemällä tämä ilmastonmuutoksen hillintä ei kuitenkaan onnistu, vaan maailman kasvihuonekaasupäästöt on saatava pienenemään "lähes välittömästi". The Oregonian uutisoi MIT:n ilmastoanalyysistä.

Väestönkasvu jatkuu nopeana kehitysmaissa, mutta se ei ole olennaisin kasvihuonekaasupäästöjä lisäävä tekijä. International Institute for Environment and Development haluaa tutkimuksellaan särkeä sen myytin, että väestönkasvu olisi ilmastonmuutoksen pääaiheuttajia. Ihmisten kokonaismäärää merkittävämpi tekijä on suurkuluttajien määrä ja heidän kulutuksensa taso. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna valtaosa suurkuluttajista elää Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen suhteesta kirjoittivat Yale Environment 360 ja The Guardian.

Antarktisen vyöhykkeen jääpeitteen kutistuminen vapauttaa uusia elinpaikkoja. Niihin muodostuvat eliöyhteisöt voivat toimia hiilinieluina ja lieventää ilmastonmuutosta. Tämä uusi hiilensidonta on nykyisellään yhden megatonnin suuruusluokkaa vuodessa ja voi kasvaa jäätiköiden vetäytyessä vuosituhansien kuluessa viiteenkymmeneen megatonniin vuodessa. Etelämantereen uusista hiilensidonta-arvioista uutisoi Journal Watch Online.

Mountaineerin kivihiilivoimalassa Yhdysvaltojen West Virginiassa on alkanut kokeilu, jossa voimalan päästämää hiilidioksidia otetaan talteen ja pumpataan kallioon parin kilometrin syvyyteen. American Electric Power -voimayhtiö aikoo jatkaa kokeilua kahdesta viiteen vuotta, jona aikana insinöörit ja geologit tarkkailevat miten nesteytetty hiilidioksidi käyttäytyy maan alla. Hiilidioksidin talteenottoprosessista yritetään myös tehdä energiatehokkaampaa. Mountaineerista uutisoivat Green Inc. ja juuri ennen pumppauskokeilun alkua The New York Times.

* * *

Tämän uutiskatsauksen voi lukea myös Voiman Fifi-verkkolehdestä tai sen arkistoversiosta, jonka tarjoaa yleishyödyllinen yhteisö Internet Archive.

*

Tämän blogikirjoituksen linkkejä on päivitetty 29.5.2016.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset