2009-05-25

Ulkomaisia ilmastouutisia viikolla 21/2009

Analyysiä viime viikon uutisista:

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tekemät lakialoitteet ja ohjelmaehdotukset keräsivät lehdistön huomiota viime viikolla. Kaikki kunnia Obaman tavoitteille, mutta älkäämme nuolaisko ennen kuin tipahtaa. Palataan asiaan (ja sen uutisointiin) siinä vaiheessa, kun alkaa tapahtua jotakin konkreettisempaa. Ilmakehämme hiilidioksidipitoisuus on edelleen nousussa.

MIT:ssä (Massachusetts Institute of Technology) on tehty uusia arvioita siitä, kuinka paljon maapallon keskilämpötila nousee tällä vuosisadalla. MIT:n ilmastomallissa on pyritty huomioimaan muutokset paitsi fysikaalisessa ympäristössämme myös muutokset ihmiskunnan toiminnassa (talouskasvu, energiankulutus jne.).

Mallinnuksen tulokset korostavat sitä, miten välttämätöntä on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kunnolla, jos haluamme säästyä katastrofaaliselta, jopa yli seitsemän asteen nousulta maapallon keskilämpötilassa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Climate -lehdessä. Maailmalla siitä kirjoittivat Yale Environment 360, Dot Earth, Reuters, Climate Progress, Knight Science Journalism Tracker, Columbia Journalism Review ja CEJournal. Suomessa uutisesta mainitsivat sekä Helsingin Sanomat ("Maapallon keskilämpötila saattaa nousta dramaattisesti") että Yleisradio ("MIT:n arvio: Maapallo lämpenee 5,2 astetta vuosisadassa").

Poimitaanpa taas kerran vastapainoksi hyvä uutinen, josta ei kirjoitettu Suomessa:

Stanford Universityn tutkijat ovat havainneet, että osa korallieläinten symbionttilevistä näyttää sopeutuvan lämpötilan nousuun ja niiden asuttamat koralliriutat voivat siten selviytyä hengissä nykyisestä globaalista ilmastonmuutoksesta. Lämpenemistä sietävät korallit vaikuttavat kestävämmiltä myös meriveden happamoitumisen suhteen.

Tutkijoiden yhtenä tavoitteena on sopeutumiskykyisten koralliriuttojen helppo tunnistaminen, jotta niihin voitaisiin kohdistaa erityisiä paikallisia suojelutoimenpiteitä.

Tutkimus julkaistiin Marine Ecology Progress Series -lehdessä.

Tilaa syöte! :)
RSS-syöte: kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset kaikki Tietoukan blogin kirjoitukset
RSS-syöte: vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset vain Tietoukan blogin ilmastoaiheiset uutiskatsaukset